Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás bőrünk őre
 
Bőrgyógyászok, kozmetikusok hívják fel a figyelmet arra, hogy aki szép bőrt szeretne, az ne dohányozzon, ne fogyasszon sok alkoholt, kávét, s ne éjszakázzon. A helyes táplálkozás nem tér el attól, amit az orvosok az egészséges életmódhoz is tanácsolnak. A kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás lehet bőrünk őre, mindig együnk elég gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, tésztát!

Ami biztosan használ
 
Amit már kísérletekkel igazoltak, az a C-vitamin és réz peptidek kollagén-megújulást serkentő hatása. Sajnos nagyon sok olyan készítményt árulnak ránctalanítóként, amelyek csupán elfedik a ráncokat, és csak hidratálnak.
A bőr kollagéntartalmának csökkenése valójában a természetes öregedési folyamat része. A ránctalanítást nehezíti, hogy a bőr mélyebb rétegeibe nagyon nehéz a hatóanyagokat eljuttatni.

 


Néhány új megfigyelés a C-vitaminon és a réz peptideken kívül más természetes anyagot is felfedezett.

A zab

A zabban található béta-glükan az egyik lehetőség a ráncok elleni harcban.
A szépségipar szakemberei nagyon jól tudják, hogy a bőr megújításában fontos, hogy a nagy biopolimereket krémekkel bejuttassák a bőr mélyebb rétegeibe.  Sajnos ez a legnehezebb feladat, mer a krémek hatóanyagai általában csak a bőrfelületen fejtik ki hatásukat.
Egy éppen zajló kutatás során azonban azt figyelték meg, hogy a zabban található biopolimer, a béta-glükan eljut ezekbe a mély rétegekbe is. Az alkotóelemek, a glükózmolekulák hidratáló hatása már régóta ismert a szakemberek körében, sőt égési sérüléseket, egyéb bőrirritációt is jól lehet vele kezelni.A béta-glükan a sebgyógyulást bonyolult mechanizmuson keresztül éri el, ezek közé tartozik a kollagénréteg stimulálása, és az immunsejtek aktivizálása. Ez a csodálatos béta-glükan megtalálható a zabon kívül más gabonafélékben és az élesztőben is.
A zabban található béta-glükannal végzett kísérletek során bebizonyosodott, hogy már 8 órás kezelés után ez a hatóanyag bejutott a bőr mély rétegébe, és a nyolc héten át végzett napi kétszeri kezelés hatása pedig szemmel látható lett. A ráncok és az egyenetlenség 10-15%-kal csökkent, a bőr rugalmassága nőtt.
Már csak a kísérlet eredményének hasznosítására kell várnunk.
A zöld tea
Tudjuk, hogy ez egy ősi gyógyital, amely élénkít a koffeinhez hasonlóan. Napjainkban egyre több orvos ajánlja, mint a szívbetegségek és a rák, az ínybetegségek, megelőzésének egyik lehetséges összetevőjét. Fogyókúrázok is előszeretettel isszák a zöld teát. A nők a bőr öregedése elleni harcban használják. Miben rejlik titka? A polifenol egy fajtájában, a katekinben. Ez nagy mennyiségben található a zöld teában.
Az állatkísérletek bebizonyították, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása védelmet nyújt a bőrrák ellen. Embereken eredményesen alkalmaztak zöld tea kivonatokat a nap káros hatásának kivédésére.
A zöld tea antioxidáns ás fertőzésmegelőző hatása már jól ismert és bizonyított, ezért a belőle készített koncentrátumok használat biztosan lassítja a bőr öregedését. A nyolc héten át tartó kísérlet során zöldtea-krémmel kezelték a bőrt, és szájon át is szedettek a nőkkel zöldt ea kapszulát. A hatás ugyan szemmel nem volt látható, de a bőrszövet-minták egyértelműen bizonyították a szövetek rugalmasságának növekedését.

 


Alkalmazási lehetőségek
Tegyünk zöld tea krémet a cink oxid alapú fényvédőkrém alá, így csökkenthetjük a káros napsugarak bőröregítő hatását!
Használjunk zöld tea krémet a napi bőrápoláshoz!
Ennél is jobb, ha sok zöld teát iszunk, s egy kis részével pedig tonizáljuk bőrünket. A zöld tea kapszulát étrendkiegészítőként használhatjuk.

Nem minden arany, ami fénylik, vagyis nem mindig a drága krém a hatékony!
Az amerikai Mayo Klinika tanácsa szerint figyeljük a ránctalanító krémek összetevőit. Felsorolnak olyan komponenseket, amelyeknek valóban van enyhe vagy mérsékelt ránctalanító hatása. Ilyenek az alábbiak:
 
Retinol
Ez egy antioxidáns hatású vitamin.

Úgynevezett hydroxi-savak, amelyeket cukortartalmú gyümölcsökből vonnak ki szintetikus úton. Ezek a gyümölcssavak valójában lehámlasztják a bőr felső, elöregedett rétegét, és új, sima bőrfelület képződését serkentik.
Aki ilyen krémet használ, annak fényvédőt is kell alkalmaznia, mert fokozottan érzékennyé válik a napsugárzással szemben.


Koenzim Q10
Olyan tápanyag, amely a sejtek energia-egyensúlyát biztosítja. Tanulmányok rámutattak, hogy a ráncok csökkentésében és a nap káros hatásainak kivédésében hatásos a Q10.


A vörösréz peptidek
A vörösréz egy nyomelem, ami minden sejtben megtalálható. A bőrápolásban használt termékeknél kis protein alkotórészekkel, peptidekkel elegyítik. A vörösréz peptidek segítik a sebgyógyulást és a kollagén előállítására serkentik a bőrt, valamint felerősítik az antioxidánsok hatását.


Kinetin

Növényi alapanyag, segíti a ráncok csökkentését, valószínűleg a bőr hidratálásával és a kollagéntermelés beindításával. 


Tea kivonatok.
A zöld tea antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását már említettük, most a Mayo Klinika is megerősítette ezt. Ezért használják előszeretettel a ránctalanító krémekben.

A Mayo Klinika felhívja a figyelmet arra, hogy mivel a kereskedelemben kapható krémek nem gyógyszerek, nem mennek keresztül szigorú vizsgálaton, ezért nincs garancia sem a hatékonyságukra. Nagyon kevés készítményen olvasható például, hogy az alfa hydroxi-savat tartalmazó krémek fokozhatják a leégést.

A legnagyobb veszély a nap
Az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy védjük bőrünket az ultraibolya sugárzástól, mert ez meggyorsítja annak öregedését, a ráncok képződését.
Arcápolásra olyan termékeket vásároljunk és használjunk még télen is, amelyeknek legalább 15-ös a fényvédőfaktor-számuk.
Rendszeresen használjunk hidratáló krémet. A száraz bőr hajlamosabb a ráncosodásra!