Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sokan a rizst csak úgy tartják számon, mint Ázsia lakosságának fő táplálékát, pedig Japánban és Kínában a nők már régóta használják szépészeti célokra is.
Szénhidráton, fehérjén, roston kívül vizet, értékes B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, foszfort, potassiumot, cinket tartalmaz. Napjainkban az élelmiszeriparon kívül a kozmetikai termékeket gyártó cégek is nagy mennyiségben vásárolnak rizst. Kiváló arc- és testápolókat, púdereket, természetes kozmetikumot készítenek rizzsel. A rizskorpa nagy mennyiségben tartalmaz oryzanolt, ami B-vitaminszármazék. Lággyá teszi a bőrt, regenerálja. A bőrproblémák kezelésére is alkalmas.
Az élelmiszeriparban a rizs feldolgozása során keletkezett korpa eddig felesleges melléktermék volt, most viszont megnőtt a kereslet iránta, mert olyan értékes anyagokat tartalmaz, amelyeket a szépségipar hasznosítani tud. A korpát úgy kell feldolgozni, hogy ne veszítse el természetes hatóanyagait, a vitaminokat, ásványi agyagokat. Az ebből készült krémek között egyaránt találunk gazdag éjszakai táplálót és könnyű nappalit. Ez utóbbi védőréteget képez a bőrön, így az megtartja, magába zárja a nedvességet.

A rizs a szaké alapanyaga. Akik ezzel foglalkoznak, azoknak szép fehér és fiatal marad a kezük. Így jöttek rá, hogy a rizs kiválóan tisztít és regenerál. Ma már népszerű kozmetikai termékek alapanyaga a rizs.


A természetes rizspúdert eleinte csak a fényes, zsíros arcfoltok eltüntetésére alkalmazták a sminkelésnél. Később rájöttek, hogy a bőr ideális pH-szintjét is fenn tudja tartani.
A japánok nemzeti italát, a szakét rizsből készítik, hasonló eljárással, mint a sört. Egy japán mondás szerint, akik a szakét gyártják, azoknak a keze mindig szép és fiatal marad, mert egész nap rizzsel, rizskorpával dolgoznak. Japánban már régi szokás, hogy a fürdővízbe rizskorpát, vagy egy kis szakét öntenek. A szaké készítése során is hántolják a rizst, itt is feleslegessé válik a korpa, és ezt is hasznosítja a kozmetikai ipar.
Először 1987-ben kezdtek el arctisztítót készíteni rizskorpából. Mára azonban a termékek széles körében, tonikban, arctisztítóban, arcápolókban, bőrápolókban használnak rizsből nyert összetevőket. A naturális termékekben nincs színező, ásványi olaj, illatanyag, ezért az érzékeny és allergiára hajlamos bőrűek is nyugodtan használhatják, ráadásul kiválóan hidratálnak. Koreában az egyik kozmetikai cég hatalmas nyereségre tett szert hidratáló krémek, arcmaszkok, arctisztítók termékeinek gyártásából és eladásából. Az alapanyag a tisztított rizs áztatásánál használt vízből és rizsszemekből készül. Már hajápolók egész családját is kifejlesztették.
Koreában 1392 óta használják a rizst és a rizsvizet hidratálásra, a bőrfoltok eltüntetésére.  Kiváló arctisztítók készíthetők ezzel az összetétellel. A rizskorpaszappan is kiválóan tisztít, de nem szárítja a bőrt. Összetevői a rizskorpa, kókuszolaj, pálmaolaj, jojoba.
A vörösrizs csak néhány területen található, kiváló ízű, egészséges táplálék. A benne lévő természetes pigment hatása a vörös szín. Ennek a növénynek minden részét felhasználják a kozmetikai termékek gyártásánál. A kevert és zsíros bőr ápolására kiváló.