Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szépség összetett fogalom, mert összefonódik az ideállal, ami, mint tudjuk, koronként változik. Elég, ha összehasonlítjuk egy-egy középkori, reneszánsz és barokk festmény nőalakjait. A sápadt, ovális, élettelen arctól eljutunk a telt, életteli formáig.
Ha nyitott szemmel járunk, akkor azt vesszük észre, hogy éppen változás folyik a szépségideál meghatározásában. A divat világában a magas, kifejezetten sovány, néha gyereklánynak tűnő modelleket láthatjuk. A mindennapokban azonban már az egészséges, arányos, sportos megjelenést értékeljük. A férfiak sem az elöl, hátul deszka nők után fordulnak meg. Az izmos, ám mégis nőies alkat úgy sugároz magabiztosságot, hogy közben nem veszti el lágyságát.

A szépségideál koronként változott, de a harmonikus, természetes megjelenés mindig fontos volt.


Az arc fiatalságának megőrzésében is inkább a természetes, vagy ahhoz közeli megoldások hódítanak. Egyre többen mutatnak ellenállást a durva beavatkozásokkal szemben, amelyek megváltoztatják az arc karakterét, természetellenessé, álarcszerűvé teszik kinézetét.
Nem csupán a természetes alapanyagú kozmetikumok iránt nőtt meg a kereslet, hanem mindazon egészséges táplálékok iránt is, amelyek belülről biztosítják az öregedési folyamat lassulását, és még jó közérzetet is biztosítanak. Íme néhány ezek közül.

Az almaecet
enzimjeinek koncentrációja segít megszabadulni az elhalt bőrtől. Lebontja a zsírt és segíti az emésztést. Vannak, akik naponta rendszeresen fogyasztják vízzel hígítva. Kellemesebb megoldás, ha salátánkra tesszük.


A répa

erősíti a bőr felső rétegét, így megakadályozza annak korai öregedését. Nyersen, salátába keverve ehetjük, akinek van otthon jó minőségű gyümölcsprése, az egy-két sárgarépát is adhat az éppen felhasználásra kerülő gyümölcs mellé.
Nem kell idegenkedni a sárgarépa főzeléktől sem,de a krumplipürét is keverhetjük főtt, áttört répával.  


A sajt
kemény fajtája, a cheddar, a gouda a szájban megakadályozza a baktériumok szaporodását, megelőzi a lyukak kialakulását. Tegyük szendvicsünkbe, reszeljük főzelékünkbe, zöldségkrémlevesünkbe, salátánkra!

A déligyümölcsök
segítik a kollagéntermelést, ezért ideális, ha naponta fogyasztjuk valamilyen formában. A grépfrút, narancs, citrom, ananász, mangó télen, nyáron egyaránt kapható.

A búzacsíra a pattanások ellen véd, a fokhagyma pedig a ráncok kialakulását akadályozza.


A fokhagyma
a szövetek regenerálódását segíti, megakadályozza a ráncok kialakulását. Ennek fogyasztása okozza, kellemetlen illata miatt,a  legnagyobb gondot, ezért sokan csak este, otthon merik ételükhöz adni. Az olasz konyha fogásai, így például a paradicsomos bruschetta  elmaradhatatlan eleme a fokhagyma.


 A joghurt
napi fogyasztása ajánlott, mert magas kalciumtartalma miatt körmünk, fogunk, hajunk egészséges marad. Megemlíthetjük még, hogy emésztőrendszerünk működését is szabályozza.


Az édesburgonya
A-vitamintartalma hatásos a ráncok elleni harcban. Simává, bársonyossá teszi a bőrt.

A paradicsom
A- és C-vitaminban, káliumban gazdag, ezek mind bőrünk fiatalságát, egészségét őrzik.


A búzacsíra
segítségével megszabadulhatunka pattanásoktól.Naponta egy-két evőkanálnyit fogyasszunk belőle! Belekeverhetjük müzlinkbe, a joghurtba, főzelékbe is.

A joghurtot akár arcápolóink mellé is helyezhetjük. Elfogyasztva, vagy arcpakolásként alkalmazva egyaránt hatásos.


Az étkezési tanácsok betartása mellett elengedhetetlen a napi rendszeres bőrápolás. A szennyeződéseket gondosan el kell távolítani, mielőtt bármilyen krémet vinnénk fel arcunkra, testünkre. A répa, paradicsom, uborka alapanyagú kozmetikumok helyes kiválasztását bőrtípusunk határozza meg.

  • A normál és száraz bőrre olyan krémet válasszunk, amelyben a sárgarépa dominál.
  • A zsíros bőrre és kevert bőrre a paradicsom és a rozmaring hatóanyagát tartalmazó arcápolókat ajánljuk.
  • A normál és érzékeny bőrre az uborka jelenti a gyógyírt.