Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sminkek világába is elérkezett a természetes anyagok használatának divatja. Ennek a bőrgyógyászok és a nők is egyaránt örülnek, mert

  • az ásványi anyagokra épülő hypoallergén termékek nem tartalmaznak illatosítót, hintőport, alkoholt, festéket, tartósító szereket,
  • ugyanakkor táplálják a bőrt,
  • előnyösen alkalmazhatók érzékeny bőrre.

Mindez nagyon fontos, mert egyre többen szenvednek valamilyen allergiától, bőrirritációtól, vagy éppen eltömődött pórustól. Ezeket a kellemetlenségeket elkerülhetjük az ásványi alapanyagú sminkkészítményekkel.
Másik nagy előny, hogy azok is megkedvelik, akik eddig azért nem használtak sminket, mert úgy érezték, hogy nem levegőzik alatta a bőrük. Kozmetikusok szerint, ezek az új készítmények, még ha vastagabban is tesszük fel arcbőrünkre, akkor is megőrzik a természetes megjelenést, és érezni fogjuk, hogy szabadon lélegzik alatta bőrünk.
Nemcsak a sminkkészletünkben találunk majd egyre több természetes alkotót, hanem más kozmetikai szerekben, arckrémekben, tonikokban, arcmaszkokban, hajápolókban is. Melyek lesznek ezek?

Argan olaj  
A leggazdagabb E-vitaminforrás 80% esszenciális zsírsavtartalommal. Magas antioxidáns tartalmú. Marokkóban az argana fa a megélhetés egyik lehetősége. Ez az olíva rokona, és akár 120 évig is élhet. Leveleit, bogyóit a kecskék, juhok megeszik, az ürülékből az asszonyok kiválogatják a magokat. Ezt megőrlik, olajt sajtolnak belőle. Ezzel főznek, de már régóta arcápolásra is használják. Kiváló hidratáló hajra és bőrre egyaránt.
Hát ez nem is olyan borzasztó, ha a Kopi Luwak kávéra gondolunk, amit a Bakancslista című filmből ismerhettünk meg. Ezt a kávét ugye, már, aki teheti, meg is issza. Az indonéziai méregdrága különlegességet a közönséges pálmasodró ürülékéből összeszedett kávémagokból készítik. Ez az állat a cibetmacskafélék családjába tartozik. A Kopi indonézul kávét, a Luwak a pálmasodrót jelenti. Szerintünk nem kell sokat várni, és ezt is megtaláljuk majd valamilyen kozmetikai termékben.

Az argan fa olaja csodát tesz a bőrrel.


Az acai
Az Amazonasban élő pálma. A bennszülöttek az „élet fájának”, „a fiatalság forrásának” nevezték. Bogyós gyümölcse aminosavakban, zsírsavakban, fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, rostokban gazdag. A kozmetikumokban öregedésgátló hatása miatt szívesen alkalmazzák.

Goji bogyók
A Himalájában farkasbogyóként ismerik. Tápanyagban gazdag, de bódító hatású, izgalmat okoz, a XVI. században az olasz nők pupillájuk tágítására használták. Nagyon veszélyes a bogyós termése, de levele és gyökere is. A Himalájában, Kínában mégis különleges ételként tartják számon, amivel eredményesen lehet harcolni a szabadgyökök ellen, és erősíteni az immunrendszert. A szépségiparban parfümökben használják fanyar-édeskés illata miatt.

A goji bogyót vagy farkasbogyót nálunk narkotikumként, mérgező növényként tartják számon. A Himalájában és Kínában gyógyító erőt tudlajdonítanak a növénynek.


Baobab
Riboflavinban, niacinban, vitaminokban gazdag. Kiváló öregedésgátló. Krémekben, bőrradírban, hajápolókban használják. A baobab vagy majomkenyérfa akár 1000 évig is élhet. Termése az uborkához hasonló alakú. Magja fehérjében és olajokban, levele kalciumban gazdag.

Acerola
A barbadoszi cseresznye vadon nő, termése piros. Magas a C-vitamin tartalma. Jelentős kálium, magnézium és A-vitamin-forrás is. Vérzéscsillapításra, szíverősítésre használták Brazíliában a népi gyógyászatban.  A bőr tonizálására, élénkítésére alkalmazzák a kozmetikában.

A barbadoszi cseresznyét ivőlevekbe is teszik magas C-vitmaintartalma miatt, de a kozmetikai termékekben is szívesen alkalmazzák.


Áfonya
Aminosavak, vitaminok, antioxidánsok, esszenciális zsírsavak gazdag tárháza. Ez is egy olyan táplálék, amivel eredményesen harcolhatunk az öregedés ellen. A belőle készült kozmetikumok táplálják a bőrt. Egyre gyakrabban található krémekben, egyéb kozmetikai termékekben.

Mirha
A Szomáliában, Jemenben, Etiópiában őshonos fát és a belőle készített mirhát, mint a Bibliából tudjuk, nagy becsben tartották, az arannyal együtt említették. Az ókorban balzsamozásra, templomokban füstölőként, illatszerekben, kozmetikumokban használták. A gyógyászatban a garat és a fogíny betegségeinek gyógyítására. A kissé vanília illatú mirhát a bőr vérkeringésének élénkítésére és feszesítésére használják a kozmetikumokban.

Kurkuma
India kedvelt fűszernövénye. A pattanásos bőr kezelésére ajánlott krémekben találjuk gyulladásgátló hatása miatt. A bőrfoltok megelőzésére és eltávolítására alkalmazzák krémekben. A szőrtelenítő készítményekben és a napkrémekben is megtalálható.